Brand Awareness - cel de-al cincilea pilon al oricărei strategii SEO eficiente

De catre
Publicat in
30 august 2022
6 min
Brand Awareness - cel de-al cincilea pilon al oricărei strategii SEO eficiente

Cu toate că tehnicile tradiționale SEO funcționează de minune pentru căutările care nu au legătură directă cu niciun brand, când vine vorba de căutări targetate, ele sunt pur și simplu complet ineficiente. De aceea, conceptul de sau pe românește spus: popularizarea unei mărci, poate fi considerat cel de-al cincilea pilon al oricărei strategii SEO eficiente.

SEO-ul reprezintă o practică de marketing foarte eficientă pentru orice specialist în marketing care dorește să atragă atenția motoarelor de căutare și a potențialilor clienți asupra unui website.

SEO-ul tradițional se bazează pe patru elemente / piloni de o importanță vitală:

cuvinte cheie și conținut

SEO tehnic

SEO on-site

SEO off-site

Acestea sunt cele patru arii pe care orice specialist în marketing trebuie să le aibă în vedere atunci când dorește să crească vizibilitatea unui website pe internet. Ele merg mână în mână unele cu altele și sunt la fel de importante.

Cu toate acestea, când vine vorba de brandingul unui website, nu putem spune că putem construi o strategie SEO eficientă bazându-ne doar pe elementele enumerate mai sus.

De aceea, în acest articol ne-am gândit să vorbim pe larg despre ceea ce noi considerăm cel de-al cincilea pilon al optimizării și anume: brand awareness-ul.

Primii patru piloni ai strategiilor SEO

Înainte să aprofundăm subiectul principal al articolului nostru, hai să trecem mai întâi în revistă cei caracteristicile și funcțiile celor patru piloni SEO pe care i-am enumerat mai devreme.

Cuvinte cheie și conținut

Pentru orice website conținutul este totul. De fapt, nici nu putem vorbi despre un website dacă nu luăm în calcul conținutul său. Iar baza unui conținut atractiv, valoros, care merită citit, o constituie tocmai cuvintele cheie.

Cu alte cuvinte, orice articol bine scris, care include cuvinte cheie relevante pentru un website, este ca și o piesă de puzzle dintr-o lucrare mai complexă.

SEO tehnic

Conținutul, oricât de spectaculos ar fi el, nu poate genera niciun rezultat pe cont propriu dacă website-ul pe care este postat nu a fost construit pe o fundație solidă din punct de vedere tehnic.

SEO-ul tehnic acoperă arii precum indexabilitatea și performanțele unui website. Prin intermediul său, un specialist în marketing online se asigură că website-ul pe care îl promovează se încarcă rapid, iar roboții motoarelor de căutare pot accesa ușor paginile lui pentru a le indexa.

Pentru a evalua performanțele unui website precum și ușurința cu care poate fi navigat, Google a dezvoltat un set de valori pe care le numește Core Web Vitals.

SEO on-site

Tehnicile de SEO on-site au fost gândite cu scopul de a ajuta motoarele de căutare să înțeleagă mai bine despre ce este conținutul unui website creând o structură mai bună pentru website-ul respectiv și paginile sale.

Ierarhia elementelor ce pot fi accesate într-un website, titlurile paginilor, meta descrierile, imaginile și textele alt ale acestora, toate sunt unelte prin care poți oferi motoarelor de căutare semnalele de care au nevoie pentru a înțelege cât mai corect structura unui website și funcțiile sale.

SEO off-site

Un website arătos și ușor de navigat este doar primul pas către succes. Ca website-ul respectiv să capete popularitate și autoritate, mai trebuie să apelezi și la tehnici SEO off-site menite să demonstreze că website-ul în cauză este unul care merită citit și explorat.

Ca să-și dea seama de valoarea unui website din perspectiva potențialilor săi cititori, Google se ghidează printre mulți alți factori de evaluare și după numărul de backlink-uri pe care îl are website-ul respectiv, precum și calitatea acestora.

În mare, acestea sunt principalele lucruri pe care trebuie să pui accent dacă vrei ca un website să câștige mai mult trafic. Dar trebuie să știi de la început că și dacă excelezi la absolut fiecare din aceste capitole, tot nu vei putea câștiga trafic decât din căutările netargetate! Ceea ce în contextul de azi este insuficient!

Căutări netargetate VS căutări targetate

Hai să vedem mai exact la ce ne referim când spunem căutări targetate și căutări netargetate?

Căutări targetate

Căutările targetate conțin nume de branduri în ele.

Dacă vorbim de exemplu despre compania americană Apple Inc., atunci căutările targetate sunt cele care conțin cuvântul: apple în ele.

Da, surprinzător sau nu, Google știe exact la ce te gândești când cauți așa ceva și știe că ai în minte compania Apple, înființată de Steve Jobs și Steve Wozniak și nu ți-e pur și simplu poftă de mere.

Căutările targetate sunt efectuate de oameni care doresc să afle informații exact cu privire la un brand sau produsele sale.

Căutările netargetate

La capătul opus, căutările netargetate sunt cele care nu conțin niciun nume de brand. Întorcându-ne la exemplul cu brandul Apple, niște căutări netargetate ar fi unele de genul: laptop, smartphone sau tabletă, termeni generali care nu fac trimitere directă la produsele Apple.

Căutările netargetate sunt efectuate în general de către persoane care nu știu sau nu se gândesc la un brand anume, ci pur și simplu caută soluții pentru o dilemă cu care se confruntă.

Cu aceste lucruri în minte, ai putea presupune că în cazul unei companii atât de puternice precum este Apple, traficul de pe website este generat mai mult pe baza căutărilor targetate pentru că aproape oricine își dorește un dispozitiv Apple nu acceptă alte alternative. Și ai dreptate dacă presupui așa.

De ce sunt atât de importante căutările targetate?

traficul generat pornind de la căutările targetate nu demonstrează doar nivelul de interes pe care consumatorii îl manifestă față de un anumit brand sau produsele sale, ci se traduce și printr-o rată mai mare de conversie care este sinonimă cu vânzări mai mari pentru compania care beneficiază de acest trafic.

Vorbind la modul general, traficul netargetat alimentează nevoile din capătul superior al pâlniei de marketing, iar cel targetat pe cele din partea de jos.

De aceea, un brand, oricare ar fi el, trebuie să-și crească atât traficul din căutări netargetate, cât și pe cel din căutări targetate pentru a putea evolua în mod sănătos și eficient.

Acestea fiind spuse, mai trebuie să menționăm și faptul că majoritatea brandurilor nu sunt nici pe departe atât de cunoscute precum Apple.

Și atunci ce pot face specialiștii în marketing pentru a genera mai mult trafic către website-urile lor?

Diferite motoare de trafic pentru căutările netargetate și cele targetate

Traficul către un website este generat de două elemente distincte:

  • volumul de cuvinte cheie căutate
  • rata de clickthrough de pe paginile afișate de motoarele de căutare

Un website bine optimizat pe baza unui volum mare de cuvinte cheie relevante pentru el și cu o rată mare de clickthrough implicit va avea și mult trafic.

Cu alte cuvinte, putem spune că traficul unui website se poate calcula după următoarea formulă:

Trafic = Volumul de cuvinte cheie căutate * Rata de clickthrough

Și atunci, s-ar putea să te întrebi: unde intră în această ecuație ranking-ul obținut de cuvintele cheie?

Ranking-ul cuvintelor cheie este de fapt un factor care determină rata de clickthrough și de aceea nu trebuie să-l includem în această ecuație pentru că face deja parte din ea. Cu cât cuvintele cheie după care ai optimizat un website obțin poziții mai bine în SERP, cu atât rata de clickthrough a website-ului respectiv este mai mare.

Conform specialiștilor în domeniu, poziția numărul #1 pe Google poate avea un CTR de 38%, iar poziția numărul #5 obține un CTR de doar 5%, în timp ce poziția #10, un CTR de doar 1%.

În concluzie, cum influențează volumul de trafic pe care îl primește un website cei patru piloni ai SEO-ului?

SImplu! Ei influențează traficul în două moduri:

maximizând volumul de cuvinte cheie agregate, prin căutarea acestor cuvinte și identificarea lor;

îmbunătățind ranking-ul cuvintelor cheie pentru a obține un CTR mai mare în SERP prin intermediul conținutului bine optimizat, SEO-ului tehnic precum și SEO-ului on-site și a celui off-site.

Dar, așa cum am spus și mai devreme, problema este că toate aceste tehnici ajută doar atunci când este vorba de căutări netargetate.

Efectul lor asupra căutărilor targetate este mic sau chiar inexistent.

Cum să crești popularitatea unui brand și numărul de căutări targetate?

Pe scurt, ca să crești traficul provenit din căutări targetate către un website trebuie să popularizezi mai întâi acel brand în rândul potențialilor săi cumpărători și să dezvolți autoritatea sa pentru a crește și nivelul de încredere de care se bucură brandul respectiv.

Pentru a crește popularitatea unui brand și a-i face pe oameni interesați de produsele sale, trebuie să adopți o atitudine proactivă.

Content marketingul și creșterea traficului din căutări netargetate ajută într-o anumită măsură pentru popularizarea unui brand în rândul potențialilor săi cumpărători, dar nu este suficient dacă pur și simplu stai și aștepți ca cineva din cei care îți intră pe website să devină interesați de ceea ce promovezi, pentru că s-ar putea să acceseze website-ul pentru informațiile prețioase postate acolo, dar să nu investească în produsele sale.

Din fericire, există foarte multe instrumente digitale de care un specialist în marketing se poate folosi pentru a populariza un brand ca de exemplu: advertising-ul, infuencer marketingul, customer marketingul și PR-ul digital.

Advertising

Campaniile publicitare se pot împărți în două categorii diferite: retargetare și creșterea popularității.

Așa cum ți-ai dat probabil seama după numele acestor două categorii, retargetarea se referă la campaniile dedicate acelor persoane care au accesat și în trecut website-ul tău, dar nu au cumpărat încă nimic de acolo și acum vrei să-i convingi să cumere, iar creșterea popularității înseamnă de fapt prezentarea unui website/brand unor oameni care nu l-au mai mai accesat vreodată în trecut și nu au mai auzit de el.

Specialiștii în marketing pot alege diferite metode de targetare pentru a aduce un brand în atenția potențialilor săi cumpărători.

Targeting contextual

Targetingul contextual este una din cele mai vechi forme de advertising.

Gândește-te de exemplu la un lanț hotelier care investește în reclame într-o revistă de călătorii. În ziua de azi, mai relevant ar fi să vorbim despre publicitate pe website-uri sau bloguri de travel și timp liber.

O mare diferență între targetingul contextual și alte metode de targeting este faptul că această metodă de targeting nu se bazează pe informații personale ale persoanelor din audiență.

De fapt, putem privi targetingul contextual ca o metodă mai prietenoasă la care apelează specialiștii în marketing pentru a aduce un brand în atenția unui potențial client.

Targeting demografic

Targetingul demografic te ajută să-ți aprofundezi cunoștințele despre clienții pe care îi ai deja astfel încât să poți găsi mai ușor clienți noi.

Să presupunem că cei care investesc în acest moment în produsele brandului pe care îl promovezi se încadrează într-un anumit tipar din punct de vedere demografic sau sunt interesați de anumite activități sau subiecte. În acel caz, poți crește portofoliul de clienți dacă investești în reclame adresate persoanelor care se potrivesc în același tipar demografic sau prezintă aceleași interese ca cele pe care le au clienții deja existenți.

Targeting în oglindă

Acet tip de targeting poate fi folosit în mod similar cu targetingul demografic, dar spre diferență de acesta din urmă la care trebuie să identifici analog un segment din public pe baza unor caracteristici demografice și interese, în cazul tergeting-ului în oglindă poți folosi sisteme și platforme de marketing bazate pe tehnologii de învățare automată, care pot crea pe cont compune și pune în aplicare pe cont propriu tehnici de marketing prin care să atragă un public nou.

În acest caz, noua audiență are caracteristici comune cu clienții deja existenți.

Publyo - cel mai eficient CRM pentru campanii de marketing de succes

Când vine vorba de advertising marketing, îți recomandăm cel mai nou și de fapt singurul CRM creat anume pentru specialiștii de marketing din România.

Cu Publyo, oricine poate construi de la zero o campanie de marketing într-un mod rapid, eficient și complet transparent, fiind un instrument de încredere pentru agențiile SEO care doresc să promoveze brandurile pentru care lucrează.

Orice specialist în marketing sau agenție SEO poate folosi Publyo dacă investește într-un abonament lunar. Și odată ce și-a creat un cont, toate advertorialele pe care le comandă prin Publyo vor fi automat monitorizate astfel încât specialistul sau agenția în cauză, precum și brandul pe care aceștia îl promovează, să profite la maxim de fiecare link pe care îl cumpără în presa românească.

Influencer marketing

Influencer marketingul acoperă o gamă foarte largă de tactici de marketing care se bazează în primul rând pe colaborarea cu o persoană cu o comunitate mare de fani, care activează în aceeași nișă din care face parte și brandul pe care îl promovezi și care poate prezenta caracteristicile acestuia comunității sale.

Chiar și înainte de epoca digitală, era o practică comună în rândul brandurilor mari să angajeze atleți faimoși sau celebrități care să le promoveze produsele. Gândește-te doar la cât de mult a câștigat Michael Jordan în anii 90 promovând produsele Nike.

Influencerii din ziua de azi sunt în general personalități celebre pe rețelele sociale, care și-au construit o comunitate postând pe internet fotografii sau filmulețe relevante în nișa în care activează.

Nu toți influencerii au la fel de mulți fani. Pe Instagram, TikTok și toate celelalte platforme sociale poți găsi tot felul de persoane de la micro influenceri cu comunități de doar câteva mii de fani și până la celebrități în toată puterea cuvântului cu comunități de milioane de fani. Dar pentru un brand, un micro influencer poate face uneori la fel de mult ca un influencer cu ceva mai multă popularitate.

Specialiștii în marketing recrutează acești micro influenceri plătind foarte puțin pentru serviciile lor, sau chiar deloc dacă aceștia acceptă un troc, adică un schimb de servicii pentru produse.

Ca să obții cele mai bune rezultate plătind cât mai puțin, secretul este să-i abordezi pe acei influenceri care în trecut și-au mai exprimat interesul pentru produsele brandului pentru care lucrezi sau pentru produse similare.

Cele mai multe activități din domeniul influencer marketingului se întâmplă în sectorul B2C, dar practica poate fi foarte eficientă și în sectorul B2B.

Customer Marketing

Când îți faci cumpărăturile dintr-un marketplace digital ca de exemplu Amazon, e foarte probabil să analizezi mai întâi recenziile lăsate de alți cumpărători înainte să investești într-un produse.

Numărul de stele pe care l-a primit produsul respectiv precum și lucrurile care se spun despre el sunt niște factori foarte importanți pentru succesul unui brand.

Cu cât mai mulți oameni fac recenzii pentru un produs și cu cât rating-ul pe care îl obține acesta este mai bun, cu atât el obține mai multă vizibilitate la nivel de marketplace, dar și pe internet, la modul general. Iar mai multă vizibilitate se traduce și în mai mult trafic și mai multe conversii.

Aceeași logică se aplică pentru orice fel de marketplace, nu doar Amazon.

Tocmai de aceea, customer marketingul, odată cu apariția tuturor aceste piețe virtuale, a devenit o practică importantă pentru marketingul online.

PR digital

Dintre toate strategiile de marketing care au scopul de a crește popularitatea unui brand, PR-ul digital este una din practicile care are cea mai strânsă legătură cu SEO-ul. De fapt, unii specialiști în marketing o numesc link building 2.0.

Principala diferență dintre PR-ul digital și link building-ul așa cum îl știm deja este faptul că primul se bazează pe activitățile de creștere a audienței unui brand postând povești de succes despre acesta în publicațiile de specialitate, spre deosebire de ultimul care se bazează pe obținerea de link-uri din partea altor website-uri.

Poveștile diferă în funcție de industrie și de nișă.

Pentru că cele mai de succes publicații din lume au politici foarte stricte cu privire la link-urile pe care le postează pe website-urile lor, principalul scop al PR-ului digital nu este obținerea unui link în plus în cadrul unei publicații cu autoritate, ci creșterea vizibilității brandului promovat.

Brand Awareness - cel de-al cincilea pilon al oricărei strategii SEO eficiente

Unul din principalele scopuri ale strategiilor de marketing este creșterea popularității unui brand, așa cum tehnicile tradiționale SEO urmăresc să crească traficul din căutările netargetate.

Cu cât mai mulți oameni sunt interesați de produsele unui brand, cu atât mai mult crește și traficul provenit din căutările targetate.

Acestea fiind spuse, în încheiere, repetăm pentru ultima oară faptul că pentru un brand este la fel de important ca specialistul în marketing care îl promovează să se concentreze atât pe tehnicile tradiționale de promovare, cât și pe popularizarea directă a brandului.

O singură platformă - Soluția completă pentru strategia ta de conținut

Împreună cu partenerii noștri, îți punem la dispoziție toate resursele. Soluția completă pentru strategia ta de conținut online.

Articole recente