<a href="https://soundcloud.com/oblyo-digital-agency/ghid-optimizare-seo" title="Oblyo Digital Agency - Agentie Digital Marketing" target="_blank"></a>
Fie că abia ești în punctul în care vrei să îți lansezi o afacere în mediul online, fie că deja ai una și vrei să îți devansezi concurența și să atragi cât mai mulți clienți, printre tehnicile care nu au voie să îți lipsească din strategia ta de comunicare digitală se află SEO.
SEO, un acronim care se află în mintea tuturor marketerilor, antreprenorilor și specialiștilor în online, este un instrument de marketing online care atunci când este aplicat așa cum trebuie începe să aducă valoare adăugată creșterii unui brand în mediul online.
Și exact pe ”SEO aplicat așa cum trebuie” ne vom axa în materialul pe care ți l-am pregătit astăzi.
Specialiștii din echipa Oblyo Digital Agency împărtășesc cu tine secretele optimizării SEO astfel încât site-ul tău să fie pe poziții superioare în paginile motoarelor de căutare în mod constant și să fii vizibil pentru clienți.
La finalul ghidului nu numai că vei înțelege ce înseamnă SEO, care sunt pașii pentru optimizarea SEO sau cum se aplică în mod corect, dar vei ști și cum să îți alegi specialiștii de SEO cu care să lucrezi. Adică, vei putea să evaluezi cu adevărat dacă serviciile pe care ți le propun sunt de calitata sau nu, astfel încât să ai și rezultate cuantificabile traduse în: vizibilitatea site-ului și a brandului tău în online, în trafic crescut pe pagina ta și bineînțeles în vânzări crescute pentru afacerea ta.
SEO este prescurtarea de la Search Engine Optimization din limba engleză și reprezintă un întreg proces de optimizare prin care site-ul tău va apărea pe poziții superioare în paginile motoarelor de căutare pentru anumite cuvinte sau expresii cheie utilizate de către internauți.
În principiu, atunci când discutăm despre optimizarea SEO există 2 mari ramuri: optimizarea SEO on-page și optimizarea SEO off-page.
înseamnă să ajuți motoarele de căutare să înțeleagă despre ce este site-ul tău și ce tip de conținut oferă.
Optimizarea SEO off-page înseamnă să arați motoarelor de căutare că site-ul tău este unul de calitate și oferă informații relevante utilizatorilor în funcție de căutarea acestora.
Dar vom vorbi pe larg despre acestea în capitolele următoare.
Pentru a înțelege însă mai bine ce înseamnă SEO, hai să aflăm mai întâi ce legătură există între acesta și modul de funcționare al motoarelor de căutare.
Știm cu toții cum funcționează o căutare pe Google (cel puțin practic): atunci când au nevoie de o informație, utilizatorii tastează un cuvânt cheie sau o expresie de referință pentru ceea ce caută. Google, la rândul său, returnează conform căutării și pe baza unor algoritmi proprii mai multe pagini de Internet pe care le consideră relevante pentru utilizator astfel încât acesta să găsească și răspunsul la interogarea dorită.
Așa cum probabil ai ghicit deja, scopul optimizării SEO este ca și site-ul tău să apară printre primele poziții în motoarele de căutare atunci când utilizatorii caută informații despre domeniul în care activezi sau despre produsele sau serviciile pe care le vinzi.
Aici intervine partea tehnică, adică vom vedea și care este legătura dintre motoarele de căutare și optimizarea SEO despre care vorbește toată lumea și despre care mulți dintre ”specialiști” o consideră mai mult o ”magie” .
Ei bine, nu este deloc o magie sau o întâmplare sau un lucru care se realizează peste noapte: optimizarea SEO se bazează destul de mult pe aspecte tehnice, are pași clari de implementare ce trebuie respectați și este un proces de durată care trebuie susținut în mod constant.
Imaginează-ți că întreg Internetul este ca o mare pânză de păianjen în care fiecare intersecție de pe acea pânză reprezintă o pagină iar legăturile dintre ele sunt link-urile.
Pentru a găsi toate documentele de pe Internet, Google folosește programe numite spiders („păianjeni”) sau crawlers ( „târâtori”) cu care scanează toate site-urile de pe Internet, iar apoi organizează și stochează datelele obținute pe niște servere uriașe.
Să spunem de exemplu că un utilizator caută pe Google ”haine damă”.
Google caută în baza sa de date fiecare pagină care conține termenii de căutare introduși și o arată utilizatorilor.
Există mai mult de 200 de algoritmi pe care Google îi analizează atunci când decide să ”arate” un site utilizatorilor, algoritmi care se schimbă la un anumit interval de timp și care nu sunt neapărat cunoscuți publicului larg, însă are câteva criterii bine stabilite în funcție de care indexează site-urile: relevanța și calitatea conținutului site-ului, structura și viteza de încărcare a site-ului, cuvintele cheie, linkuri interne, linkuri externe.
Vom discuta despre toate acestea în capitolele următoare însă, da, toate sunt aspecte ce fac parte din acea optimizare SEO corectă prin care vei reuși să îi faci ”pe plac” lui Google astfel încât și site-ul tău să apară în rezultatele căutărilor inițiate de utilizatori.
Așa cum spuneam și mai sus, optimizarea SEO on-page înseamnă să faci motoarele de căutare să înțeleagă despre ce este vorba site-ul tău și ce tip de conținut oferă, astfel încât în momentul în care un utilizator face o căutare pe domeniul tău de activitate/produse/servicii să fie afișat și site-ul tău printre rezultate.
Este evident așadar că trebuie să optimizezi paginile din site-ul tău din punct de vedere SEO pentru ca Google să îl indexeze.
Iată cele mai importante 7 tactici prin care poți să faci optimizarea SEO on-page (pe care ți le explicăm detaliat mai jos):
Fără cuvintele cheie potrivite nu poți începe practic să faci optimizarea SEO.
Cuvintele cheie sunt acele cuvinte sau fraze care sunt utilizate de către viitorii tăi clienți pentru a căuta ceva pe Google despre domeniul de activitate, despre produsele sau despre serviciile pe care le ai și tu în portofoliul tău.
Evident, site-urile care răspund cel mai bine la ceea ce caută utilizatorii vor apărea primele în rezultatele afișate de către Google. De aceea, trebuie să te asiguri că utilizezi și tu în conținutul tău acele cuvinte pe care le-ar putea folosi oamenii în căutările lor.
În principiu, ai putea să începi prin a realiza o listă cu ce tipuri de interogari ar putea face utilizatorii în legătură cu domeniul în care activezi sau cu produsele pe care le pui la dispoziție.
Să presupunem că ai un magazin de pantofi de damă.
Unele dintre cuvintele/frazele cheie pe care ar putea să le folosească utilizatorii sunt:
- pantofi de damă
- pantofi reduceri
- pantofi de calitate
- pantofi de seară
- magazin pantofi damă București
- pantofi cu toc
- cât costă o pereche de pantofi de piele?
- ce modele de pantofi se poartă în 2022?
Odată ce ai întocmit lista, poți verifica și dacă cuvintele cheie identificate de tine se află cu adevărat printre cele folosite de oameni în căutările lor. Iar aici te poți ajuta de site-uri specializate pe acest lucru, cum ar fi chiar Google Suggest sau Keyword Planner.
După ce ai stabilit 2, 3 cuvinte cheie importante pentru domeniul tău de activitate și care sunt folosite de către utilizatori în căutările lor, este momentul să le folosești optimizat în site-ul tău, astfel:
Sitemap-ul așa cum îi spune și numele este o hartă a site-ului tău, de fapt o hartă care arată cum sunt legate link-urile site-ului tău. Acest sitemap este extrem de important întrucât ajută spiderii despre care am vorbit anterior să găsească rapid și să indexeze paginile tale. Dacă site-ul tău este creat de la 0, nu uita ca site-ul să conțină un folder și cu acest sitemap. Dacă folosești WordPress există plug-inuri speciale care vor realiza automat acest sitemap.
Un link intern face legătură între două pagini ale aceluiași site și din punct de vedere SEO prin crearea unor astfel de legături între paginile site-ului tău se poate transfera autoritatea de la o pagină la alta iar spiderii pot accesa și indexa toate paginile site-ului tău. De asemenea, poți menține mai mult timp utilizatorii pe site iar asta îi va arăta lui Google că acesta este relevant și că utilizatorii pot găsi conținut relevant aici.
Continuând exemplul cu site-ul de magazin de pantofi de mai sus, să presupunem că pagina de pantofi de seară ocupă poziții bune în rezultatele Google. Dacă mai ai o pagină/categorie care vinde spre exemplu și diverse accesorii pe care le poți asocia acestor pantofi sau produse speciale de curățare, poți face trimitere cu un link de pe pagina principală pe cea de a doua. În acest mod, vei transfera autoritatea de la o pagină la alta și ai șanse mari ca și cea de-a doua categorie să indexeze pe viitor la fel de bine.
De altfel, este extrem de important să creezi linkuri de pe HomePage (care de regulă este pagina cu cea mai mare autoritate) către toate celelalte categorii din site.
De asemenea, dacă ai și un blog intern, poți face trimitere prin link-uri introduse în articolele scrise aici către alte categorii din site pentru a stimula vânzarea.
Robots.txt este un fișier care le spune spiderilor și crawler-ilor care vin să indexeze site-ul ce informații au voie să preia din site și ce nu.
Atenție! Este extrem de important ca acesta să fie activat. În mod contrar, Google nu va indexa site-ul tău nici măcar atunci când îi tastezi numele.
Este important ca site-ul tău să se încarce repede atât din perspectiva de indexare Google, cât și în ceea ce privește experiența pe care o oferi utilizatorii. Studiile arată că un site care se încarcă greu atunci când este accesat nu va fi considerat ca unul de calitate de către utilizatori și nu vor reveni. La fel va considera și Google.
Iată cum poți mări viteza de încărcare a site-ului:
- optimizează imaginile pentru site: redimensionează-le și ai grijă ca acestea să nu ocupe foarte mult spațiu
- folosește memoria cache: atunci când un utilizator va ajunge pentru prima dată pe site-ul tău, acestuia îi va lua un timp mai mare până va încărca tot conținutul, imaginile și toate scripturile folosite. În momentul în care utilizatorul va reveni însă pe site, ne putem folosi de memoria browserului (numită cache) care va ține minte că utilizatorul a mai accesat site-ul și nu va trebui să reia toate etapele de descărcare a imaginilor și a conținutului și astfel viteza de încărcare va fi una mai mare
- redu numărul plug-in-urilor pe care nu le utilizezi: dacă site-ul tău are anumite module pe care nu le folosești, cel mai bine ar fi ca acestea să fie dezinstalate pentru a nu îngreuna viteza de încărcare a site-ului
- curăța baza de date
Foarte mulți utilizatori folosesc telefonul mobil pentru a accesa site-urile și de aceea este nevoie să optimizezi și varianta de mobil a paginii tale web. Nu numai că utilizatorilor li se va afișa corect conținutul, dar Google va și indexa în mod corespunzător site-ul.
Acum că ai parcurs explicațiile pentru cele mai importante 7 tactici de optimizare SEO on-page, putem trece la ramura cealaltă de optimizare SEO și anume, SEO off-page.
Atenție! Aceste 7 tactici de optimizare SEO on-page sunt unele dintre cele mai folosite. Asta nu înseamnă că din punct de vedere tehnic, în funcție și de specificul site-ului, de modul în care a fost construit, de domeniul tău de activitate, de produsele pe care le ai în portofoluiu, nu mai pot fi folosite și alte tehnici pentru optimizare, cum ar fi înscrierea corectă a paginii tale în Search Console, în Google Business, etc. De asemenea, ia în calcul că frecvent Google vine cu update-uri despre cum indexează paginile.
De aceea este foarte important ca de fiecare dată să apelezi la ajutorul specialiștilor în SEO pentru a-ți optimiza încă de la început site-ul și pentru a-ți îndeplini obiectivele de vizibilitate, trafic organic crescut pe site și vânzări mai multe.
Chiar dacă site-ul tău este optimizat on-page, adică ai reușit să îl faci pe Google să înțeleagă ce tip de conținut oferi,pentru ca site-ul să obțină cu adevărat locuri fruntașe în rezultatele Google este nevoie și de optimizare SEO off-page.
Așa cum spuneam încă de la începutul ghidului, după ce îi spui lui Google ce tip de conținut ai (optimizare SEO on-page), trebuie să îl convingi și că acest conținut pe care îl oferi este unul de calitate și relevant pentru utilizatori.
Și cum poți să îl convingi pe Google că ai un site de încredere și relevant pentru utilizatori? Obținând ”voturi” din partea altor site-uri cu autoritate mare și care sunt la rândul lor de încredere.
Prin publicarea de conținut (articole, advertoriale, comunicate de presă, știri) despre brandul/produsele/serviciile tale pe alte site-uri externe iar în acest conținut inserezi și link-uri pe cuvinte cheie către site-ul tău.
Ce trebuie să iei în calcul aici este însă că acest conținut trebuie să fie întotdeauna unul de calitate, original și relevant și să fie publicat pe site-uri care la rândul lor sunt ”bine văzute” de Google. Google va consideră că dacă alte site-uri vor ”cita” pagina ta, adică dacă în conținutul lor există trimiteri cu linkuri către site-ul tău și acesta este unul de încredere care merită afișat.
Cu cât vei atrage mai multe link-uri de la acest tip de site-uri, cu atât vei obține poziții mai bune într-un timp mai scurt în Google.
Am repetat pe tot parcursul acestui material expresia ”conținut de calitate și relevant” și nu întâmplător.
Google este interesat de calitate și conținut original și în funcție de acesta indexează site-urile și le returnează ca fiind unele de încredere atunci când utilizatorii sunt interesați de un anumit topic.
Așadar, crearea și publicarea de conținut de calitate ar trebui să fie întotdeauna prioritatea ta dacă vrei ca site-ul tău să se clasese în topul rezultatelor motoarelor de căutare.
Iată câteva tipuri de conținut pe care le poți publica pe site-uri externe (publisheri care au site-uri de știri generaliste sau mai targetate pe anumite domenii, bloguri, forumuri, etc – de regulă publicarea acestora necesită și costuri)
Poți obține însă linkuri externe și dacă reușești să ai un blog în care să ai un conținut atât de interesant încât alte site-uri să îl preia și să te citeze.
Iată care este cel mai popular tip de conținut ce poate fi preluat GRATIS de alte site-uri externe:
După cum sigur ai observat citind acest ghid, SEO este un întreg proces care necesită destule cunoștințe tehnice, care are nevoie de un plan bine pus la punct și care trebuie realizat într-o manieră durabilă.
Cine îți va spune că vei ajunge pe poziții superioare în Google fără răbdare, timp și efort, înseamnă cu nu a înțeles ce înseamnă SEO cu adevărat și cum se poate implementa acest instrument de marketing digital într-un mod care să aducă și rezultatele scontate.
De aceea, noi, echipa Oblyo Digital Agency te sfătuim să lucrezi doar cu specialiști care îți pun la dispoziție nu numai cunoștințele lor în domeniul SEO, ci și un plan concret și mai ales rapoarte cu rezultate cuantificabile.
Și în loc de concluzie, îți reamintin câteva puncte pentru care este atât de important SEO în succesul afacerii tale în mediul online: