Timpul de încărcare a unei pagini este un factor de evaluare pentru Google

De catre
Publicat in
23 decembrie 2021
5 min
Timpul de încărcare a unei pagini este un factor de evaluare pentru Google

Ca să fii primul, sau măcar printre primii, în SERP, website-ul tău trebuie să se încarce suficient de repede pentru cititorii tăi. Și poate că acest lucru nu este deloc o surpriză pentru tine, dar aș vrea măcar să-ți reamintesc faptul că viteza de încărcare este unul din lucrurile pe care utilizatorii motoarelor de căutare îl apreciază în mod deosebit.

Prin monitorizarea bounce rate-ului cu ajutorul programului Google Analytics sau folosind ceva similar, și timpul de încărcare, folosind extensia Google Page Load Time sau alte metode de evaluare, îți poți îmbunătăți constant website-ul și, de asemenea, poți oferi cititorilor tăi o experiență mai plăcută de utilizare.

De ce este importantă viteza de încărcare din punct de vedere SEO?

Cred că știi deja răspunsul la această întrebare, dar, cu riscul de a părea sâcăitor, ți-l mai spun și eu o dată. Ideea e că o viteză de încărcare mică te împiedică să-ți îndeplinești mai repede scopul stabilit.

Conform unui studiu realizat de Geoff Kenyon, în funcție de viteza de încărcare a website-ului tău, o duci mai bine sau mai rău față de restul internetului în felul următor:

dacă website-ul tău se încarcă în 5 secunde, atunci el este mai rapid față de aproximativ 25% din toate website-urile de pe internet;

dacă website-ul tău se încarcă în 2.9 secunde, atunci el este mai rapid față de aproximativ 50% din toate website-urile de pe internet;

dacă website-ul tău se încarcă în 1.7 secunde, atunci el este mai rapid față de aproximativ 7.5% din toate website-urile de pe internet;

dacă website-ul tău se încarcă în 0.8 secunde, atunci el este mai rapid față de aproximativ 94% din toate website-urile de pe internet.

Website-ul Pingdom a distribuit în anul 2015 rezultatele cercetărilor lor, folosind datele propriilor clienți ca principală sursă și au enunțat că 5 secunde este viteza medie de încărcare a website-urilor din portofoliul lor. Dar Google, pe de altă parte, susține că o astfel de viteză nu este nici pe departe satisfăcătoare din punct de vedere SEO:

În cadrul unui video postat pe Google Webmaster, Maile Ohye spune că o viteză de 2 secunde este limita superioară acceptată pentru magazinele online. Dar Google țintește de fapt către un ideal de doar jumătate de secundă, cu alte cuvinte, cât îți ia o dată să clipești.

Unul din cele mai interesante studii pe care am avut șansa să le citesc este realizat de departamentul tehnologic de la Financial Times. Echipa acestuia s-a uitat cum afectează viteza de încărcare a paginilor sale dezvoltarea website-ului pe care îl conduc.

Studiul pe care l-au efectuat implica un grup de test și unul de control și urmărea scopul specific al publicației în cauză. Spre deosebire de grupul de control, celui de test i s-a cerut să deschidă pagini întârziate în mod intenționat cu cinci secunde față de cele pe care le vedea grupul de control. Și astfel au aflat că:

prima secundă de întârziere a adus cu sine o scădere cu 4.9% în rândul articolelor citite de un vizitator al website-ului;

trei secunde de întârziere au redus numărul de articole citite cu 7.9%;

vizitatorii website-ului cu pagini încetinite citeau mai puțin decât cei care deschideau pagini care se încărcau normal.

Cum ar trebui să fie viteza de încărcare a paginilor website-ului tău?

Ca o concluzie la toate cele discutate mai sus, viteza paginilor website-ului tău trebuie să fie cât mai mare, DAR cu condiția ca aceasta să nu afecteze calitatea experienței de utilizare a cititorilor săi.

Nu te gândi doar la Google și la echipa sa care dorește doar website-uri care se încarcă cât ai clipi. Când vine vorba de viteza de încărcare a paginilor unui website, există o mulțime de factori care trebuie luați în calcul începând de la dimensiunea fotografiilor și continuând cu punctuația unui articol.

În mare, pozele e bine să fie cât mai mici, iar elementele scrise să fie cât mai puține. Dar dacă asta înseamnă să oferi cititorilor tăi fotografii minuscule sau să te lipsești de virgule, mai bine îi pui să aștepte cu o secundă mai mult și le dai în schimb un conținut de calitate.

O singură platformă - Soluția completă pentru strategia ta de conținut

Împreună cu partenerii noștri, îți punem la dispoziție toate resursele. Soluția completă pentru strategia ta de conținut online.

Articole recente